Aktivering

Flaskan
Det här är samma tanke som de kuber & bollar som finns att köpa och stoppa godis i. Lägg några foderkulor eller annat godis i en tom 0,5 l PET-flaska och lägg den på golvet. Hunden skall komma på hur flaskan måste vinklas för att godiset skall ramla ut! Till en början kan du få hjälpa till lite, lägg en godisbit vid flasköppningen. Sen när hunden puttar på flaskan, belöna den med en godisbit. Försök sedan få hunden att få ut bitarna själv. Riktig hjärngympa.
Lämna ALDRIG hunden ensam med flaskan, den kan gå sönder och då kan den få i sig plastbitar.
Låt hunden få pyssla med det här när du ändå är i köket och fixar middagen.

Sök godis
Börja inomhus med att ha hunden sittande bredvid dig. Släng ut en näve godis på golvet och när du säger ”sök” så ska hunden fara iväg och leta upp allt godis. Försvåra kan du göra genom att lägga ut godis i ett rum då hunden inte är med och sedan släppa in hunden för att söka. Detta kan också göras i terräng där godiset inte alls är lika lätt att hitta och hunden verkligen måste använda sin nos.

Städa
Lär hunden lägga tillbaka sina egna leksaker i en korg. Detta är lite som en lätt apporteringsövning. Släng ut en leksak på golvet som hunden skall hämta och lägga i korgen. Använd kommandot ”städa”. Glöm inte bort att belöna hunden med godis då den släppt leksaken i korgen. När en leksak fungerar utan problem så pröva med två och sedan flera leksaker innan belöningen kommer. Hunden ska i förlängningen kunna städa upp sina leksaker som den spritt ut i huset.

Godis i rulle
Stoppa godis eller nåt annat som hunden älskar i en gammal hushållsrulle och ”knöla igen” på båda sidor. PS. du som matte/husse får en hel del och ta rätt på när din hund är klar! Men det är det värt!

 

LÄRA KONSTER

Lägga sig på rygg och spela död
Be din hund att lägga sig ner. Därefter tar du en godisbit och håller vid hundens nos och för handen runt så att hunden lägger sig på rygg, beröm och ge godisbiten. När din hund kan utföra det här momentet så börjar du att säga ordet som du vill använda för den här övningen samtidigt som din hund gör momentet. Du kan ju säga t.ex. ”pang” eller ”spela död” eller något annat. Du får säga ordet samtidigt som din hund utför momentet många gånger så att hunden lär sig att det ordet betyder att han/hon ska lägga sig på rygg. Lär sedan hunden att ligga kvar tills de ger den kommando att resa på sig.

Rulla runt.
När hunden ligger ner säger du ”rulla runt” och puttar den i sidled och försöker locka den att vända sig på rygg. Beröm då den lyckas.

Vinka
Lär din hund att vinka! Det är ganska lätt att lära in.
Gör så här:
1. Be hunden sätta sig framför dig. Ta en godis och för den diagonalt snett uppåt. Hunden kommer att följa godisen med blicken och kanske sträcka sig för att nå den. Om den lyfter ena tassen berömmer du och ger hunden godisbiten. OBS! Om hunden hoppar efter godisen, ge den inte godisen utan vänta tills hunden har satt sig och börja om igen.
När hunden lyfter ena tassen varje gång så kan du fortsätta med nästa steg:
2. Gör om övning 1, men säg ordet ”vinka” samtidigt som du gör övningen. Efter ett tag kan du pröva med att bara hålla godisbiten framför hunden och säga ”vinka”. Om hunden har förstått och lyfter tassen, beröm och ge den godisbiten.
När hunden lyfter ena tassen på kommandot ”vinka”, så fortsätt med steg 3:
3. Nu ska hunden lyfta tassen flera gånger, vinka, innan den får godisbiten. Säg ”vinka” och beröm med rösten då hunden lyfter tassen. Vänta en stund och ge sedan godisbiten. OBS! I början får du inte vänta för länge innan hunden får godisbiten, då kan den tröttna! Vänta längre och längre innan hunden får godisen.
När hunden kan vinka på kommandot ”vinka”, kan du om du vill fortsätta med nästa steg:
4. Nu kan du lära hunden att vinka tillbaka om någon vinkar till den!! Gör som förut, säg ordet ”vinka” men vinka samtidigt till hunden. Så småningom sänker du rösten och vinkar mera. I bästa fall ska du sen bara behöva vinka till hunden för att den ska vinka tillbaka! Efter ett tag kan du prova att vinka till hunden och se om den vinkar tillbaka. Beröm mycket isåfall, och ge den en godis! Låt sedan andra vinka till hunden så den inte bara lyder dig. En rolig övning att lära sin hund!

Sitta fint på bakbenen/Hands up
Be din hund att sätta sig. Ta därefter en godisbit i handen och för den bakåt så att din hund lyfter lite lätt på frambenen. Ge godisbiten när hunden lyfter och beröm. Den här övningen får du träna på länge och gå successivt framåt i träningen. Du kan inte kräva att din hund sitter upp med tassarna helt i luften från början. Du får sakta men säkert öka kravet så att din hund lyfter mer och mer på tassarna. Gå inte för fort framåt i träningen och var noga med att berömma exakt i det ögonblick din hund lyfter på tassarna. Ge godisbiten så fort hunden lyfter upp tassarna lite och när hunden kan det så ger du godisbiten först när hunden lyfter lite högre på tassarna och så går man sakta framåt på det viset. När hunden kan övningen så börjar du säga ordet du vill använda t.ex. ?sitt fint? eller ?hands up? och så säger du det flera gånger tills hunden förstår ordet och gör övningen när du ber om det.