Hedemorahöns

Just  nu har vi inga höns, men i framtiden kommer det nog ett litet gäng igen.

 Ett par nykläckta små krabater, maj -12

 

Information:

Hedemorahönan är den nordligaste av de bevarade svenska hönslantraserna. Den är medelstor och mycket härdiga på grund av sin täta och dunrika fjäderdräkt och den har en väldigt tät och tjock underull.

Den är medelstor till storleken och finns i en mängd olika färgvarianter som olika kombinationer av svart, vitt, blått och vild/vete. Också färgen på kam, näbb och ben varierar, ofta med inslag av svart eller blått. Fjäderdräkten är mycket tät och dunig; förmodligen en anpassning till det nordliga klimat de levt i. Låren är så väl befjädrade, att det ser ut som om de har stora duniga byxor på sig. Hos vissa djur är även benen befjädrade, men detta är lite ovanligare. Benen är relativt korta. En annan anpassning som förmodligen gjort dem härdigare mot förfrysningar är att de har låg kam. Deras runda form och rika fjäderdräkt gör att de ser tyngre ut än vad de verkligen är. Hönorna väger 1,5 till 2 kg enligt rasramen, och tupparna väger 2 till 2,5 kg, ibland lite mer.

Hedemorahöns är ofta lugna och orädda. De har god ruvförmåga (ca 30-40% ruvar om möjlighet ges), och de tar väl hand om sina kycklingar. En icke ruvande höna lägger omkring 150 ägg per år, och äggen väger 50 – 55 gram och skalfärgen är ljust brunaktig

Rasen var mycket nära att försvinna på 1970-talet, då de allra flesta av Sveriges gamla lanthöns blev korsade med värphybider.1982 hittades en genetiskt intakt besättning i Trollbo i Dalarna, och alla nuvarande genbanksdjur härstammar från denna besättning. Den bevaras nu oförädlad i genbank av Svenska Lanthönsklubben.
(Vi har dock ej genbank, men höns ifrån genbank)

 


En av våra vackra lavendelhönor :h:

Lavendelhöna

 


Vår snygg-tupp Galne-Gunnar.
Färg svart randig.

 


Vår gamla fina tupp som tyvärr inte finns med oss längre.

 


Ella och en guldkragad höna.

 


Mamma höna med bebis på ryggen.

 


Naturruvade kycklingar

Vår kanin Sessan som tillbringar dagarna med hönsen.
OBS! Hon har eget boende då det är olagligt att ha höns och kanin boendes ihop.