Utställningstips

Tips ang utställning är inte så lätt att förklara i text. Och hur man ska visa sin hund måste man nästan visa, det är ju också lite olika från hund till hund. Men lite tips har jag, och kom ihåg att jag INTE är nån expert…

PM för utställningar hittar man i hundsport. Den tidningen får man som medlem i SKK. Antingen anmäler man via internet (går inte till alla utställningar) eller så med blankett som man beställer från SKK (skk.se) Anmälningstiden går oftast ut 1-1,5 månad innan utställningen. Sen kommer det hem nummerlapp och lite info om utställningen, vägbeskrivning mm.

Att visa hund:
När man går i ringen ska du ha hunden på din vänstra sida, man går i vänster varv. Du ska aldrig komma mellan hunden och domaren, det är hunden som ska synas. Ha koll på domaren, de kan smygkika på just din hund när de bedömer en annan…. Ska du gå fram och tillbaka, fäst blicken på en punkt så du går i en rak linje, lätt att man viker av lite utan att tänka på det. Vet du inte hur domaren menar att du ska gå – fråga! Alla har vi varit nybörjare!

Se till att ha ett riktigt utställningskoppel, det ser inte snyggt ut att komma med det vanliga kopplet. Ha alltid kopplet i vänster hand, inte i höger! Och snutten på kopplet som blir över, knöla ihop den och ha den i handen, inte hängandes ovanför hundens huvud….. Håll ut handen med kopplet så att inte hunden går mot dina ben. Det ska vara luft mellan dig och hunden. Såna småsaker kan vara bra att tänka på.

Gå med bestämda steg, ganska rask takt i ringen, inte dubbelvikt och långsamt. Och helst inte med en godisbit framför nosen på vovven….. (Eller hysteriskt pipande med något pipdjur!) Dels så får du inga bra rörelser på din hund om du går för sakta och du stoppar upp dem som kommer bakom och det brukar inte vara populärt….. Och sen så ser det inge vidare ut, sträck på dig! Du är stolt över din hund! Man ska gå in som en vinnare sa Gerhard O’Shea när jag var på en kurs för honom. Även om det är hunden som ska bedömas så är det nog många gånger som helhetsintrycket påverkar domaren – men det är vad JAG tror! Känner du dig säker så gör hunden oftast det också!

Att ställa upp din hund gör vi ju lite olika….
Men man FÅR ta i hunden! Den behöver inte stå helt själv! Jag gör så att jag ställer hunden, själv sitter jag på huk/knä, inte dubbelvikt och hängandes över hunden. Jag lyfter upp fronten lite och släpper sedan ner hunden så den står med parallella framben, ser till att bakbenen står jämnt, petar upp svansen om det behövs, behöver man så kan man hålla handen bakom rumpan. Sen håller jag kopplet några dm ovanför huvudet/nacken. På en del hundar behöver man hålla en hand under hakan och kanske sträcka ut halsen lite. Då lägger man kopplet runt nacken på sig själv så det inte bara ligger på golvet och skräpar. Man ställer hunden med huvudet åt höger sett från dig själv. Du ställer på samma sätt på bordet, men släpper hunden när domaren vill känna. Ett bra tips att lära sin hund/valp stå på bord om man inte har ett eget trimbord är att ta strykbrädan! Släng på en handduk om du inte vill att den ska bli skitig. Då får hunden samma känsla som trimbordet, för vänjer du den bara vid köksbord etc så är det ju mkt bredare, och då kan hunden tycka att det smala trimbordet är jätteläskigt!

Tänder
Man måste få kika på tänderna. Börja träna tidigt!
Be bekanta att titta i vovvens mun för att träna, det är bra om en främmande person gör det.

Dina kläder spelar också in.
Ha aldrig svarta byxor om du ställer en svart hund! Den syns inte! Samma sak med vita hundar, inte vita byxor….. Och ha absolut inte stora vida kjolar till en liten hund, de försvinner! Och ha inte för kort kjol heller, ser inte så bra ut om hela ändan syns när man böjer sig ner….. Man har sett en hel del genom åren kan jag lova….. Sen skor, ha en par sköna bekväma skor! Dels så ska du stå halva dagen och det känns i fötterna! Och så ska du kunna gå ordentligt. Såg ett skräckexempel på en hundutställning, en ung tjej visade storpudel, och de springer fort. Hon hade ”partysandaletter” med små remmar och skyhöga klackar!!! Hon kunde inte springa alls, utan kom trippandes i ringen…. Nä ta inte efter det! Se välvårdad ut! (Nu kommer helhetsintrycket in igen….)

Vinna eller inte?!
Bli inte sur eller arg om du inte får 1:a, ck, eller vad det nu är! Var ingen dålig förlorare. Det är en bedömningssport och resultaten kan variera från vecka till vecka beroende på domare. Och kom ihåg att det är INTE hundens fel!!!! Sen tycker jag att det är en snygg gest att gratulera segraren i ringen, även om det är värsta konkurrenten! Nästa gång kanske det är din tur…..

Bra att ha.
En bur är toppen! Dels så har hunden sitt eget krypin där den känner sig trygg och kan vila under dagen. Och skaffar du hjul till den så kan du låta hunden åka i buren in till ringen. Det är inte skoj att gå med en liten långhårig hund ute när det är slask och dynga…… Den var ju nybadad när du åkte hemifrån. Sen kan man lägga en matta/skiva uppepå buren och ha hunden stående där medan man kammar innan man ska in i ringen. Jättebra!

En stol till dig själv att sitta på, det blir oftast en väldig lång dag med mycket väntan, och en liten fikakorg är inte heller helt fel! Kom ihåg vatten till vovven också! Och nåt extra gott godis, inte det som ni har till vardags. Vovven ska får känna att den är speciell!

Är det utställning utomhus så kan man ta med sig utställningstält. skyddar mot både sol och regn! Det är inte kul att var på utställning ute när det regnar, och har man inte tält är det hopplöst! Utställningstält finns att köpa för tusenlappen – och det är det värt!

Förberedelser.
Jag badar hundarna dagen innan, hur jag gör kan ni se på min pälsvårdssida. Ska man testa nån olja/inpackning så gör inte det precis innan utställning! Kan hända att du inte får bort allt och då se pälsen inte klok ut! Alla kuckelimuckmetoder bör testas veckor i förväg! Se till att ha ett bra schampo och balsam. Har du en hund med torr och flygig päls så köp ett balsam som ger lite tyngd. Har du en hund med lite och tätliggande päls kan man kanske behöva ett volymschampo…. Det finns lika många tips som havanaisägare!!! Väldigt olika från person till person och från hund till hund! Olika typer av pälsar har olika behov.

Tassarna klipper jag oftast dagen innan, men då har jag en BRA effileringssax. Klipp inte med en vanlig sax dagen innan, då ser det för nyklippt ut. (gör det nån vecka innan) Tassen ska bara rundas till så att det inte ser ut som hunden kommer i tofflor! Och så klipper man under tassen, men bara vid trampdynorna. Inte utanför -äsch, vad svårt det där blev och förklara. Men klipper du för långt ut (underifrån) så syns det när hunden står.

Kom ihåg att hunden måste vara vaccinerad och att stamtavlan ska vara med!!!
Kom även ihåg nummerlappen.
Ett tips är att ha en liten checklista på saker som ska med.

Ex:
Stamtavla & Vaccinationsintyg
Nummerlapp
Nummerlappshållare
Kammar mm
Bur (eller nåt att ligga på)
Burvagn
Stol
Tält (om man har)
Vattenskål
Vatten
Gott godis till vovven
Fika till dig själv
Huvudvärkstabletter (!)
Kamera
Bajspåsar
Penna om du vill skriva i katalogen
Pengar, oftast en tjuga till parkering, en slant för katalogen och så blir
man sugen på nå’t….

Jag har säkert glömt nåt….

Packa bilen kvällen innan och se till och åk i tid, det är inte roligt att komma i sista minuten…. (Och man kan ju få punktering…) Tänk på att även om det står att din hund ska bedömas som nr 22 på nummerlappen så kanske du ska in samtidigt som nr 14, det beror på hur många det är in din klass. Räkna med att vara på plats minst 1 timme innan rasen beräknas börja. Och se till att hunden är rastad innan du ska in! Om hunden bajsar i ringen så är det inte kul…. -Jag vet!

Det var lite tips från mig, och kom ihåg – jag är ingen expert!
Men jag har ställt hundar av massa olika raser sen 1994, så lite har jag lärt mig ;o)

Sen kan jag tipsa om utställningsträningar. Antingen tjatar ni på era aktivitetsombud om de inte har nån inplanerad, eller så kollar ni med lokala brukshundklubben (om det inte finns nåt aktivitetsombud där ni bor). De brukar ha träningar.

Sen har jag som aktivitetsombud i Gävle-Dalakretsen flera träffar, och även om temat inte är utställning/päslvård så kan vi alltid prata om det och komma med tips och råd – det är det vi är till för!

Hoppas ni fått lite hjälp!
Och det är klart ni ska ställa ut!!!
Det är jätteskoj! Och har ni funderingar så fråga, på rasträffar, på utställningar eller varför inte fråga er uppfödare. Åk gärna och bara titta på utställning om ni är osäkra.

Vi ses väl vid ringen ;o)

/Milla