Från golv till tak

Bolån för tak över huvudet

Att köpa lägenhet för första gången är inte alltid en enkel affär. Kanske har du redan varit på ett misslyckat möte på banken som sade nej till din låneförfrågan – och utan lån är det inte många som har råd att köpa en bostad och få tak över huvudet. Vi går igenom vad man ska tänka på när man ska shaka tak för en förstagångsköpare.

Det sägs att 80- och 90-talisterna blir en generation som kanske får avstå bolån, eftersom storbankerna ställer höga krav på anställning och inkomst. Många jobbar som vikarier och får ofta fast anställning först senare i livet. Samtidigt är köerna till hyresrätter så långa som tio, femton år i städerna, där en betydande del av jobben finns. Bluestep erbjuder bolån med lägre krav än de större bankerna, så har du fått nej kan du vända dig till dem.

Hur går ett köp till?

När du ska köpa en bostadsrätt ska du vända dig till en mäklare. Mäklaren har koll på marknaden och anpassar sig efter vilka önskemål du har: budget, var du vill bo och andra preferenser. Visningar dyker upp då och då, se till att gå på dem. Där kan du passa på att i smyg avgöra hur de andra spekulanterna förhåller sig. Verkar de överentusiastiska kanske budgivningen kommer bli svår; ett svalare intresse kan indikera att de andra spekulanterna inte är så angelägna om köpet. Försök att inte hänga upp dig för mycket på hur inredningen ser ut. Ett fult kök är inte så dyrt att byta ut, och det kan göra att du lyckas göra ett klipp som inte många andra var redo att ta. Och ja, Stockholm är absolut dyrast.

Budgivningen sker online och du kan följa det på sms. Vissa föredrar en ”aggressiv budgivning” för att markera att man är beredd att lägga mycket pengar. Har du inte den möjligheten – vänta tills nästa gång en chans kommer. Har du god tid på dig kommer du få ett klipp tillslut, som passar dig och din budget!

Ett skriftligt avtal försäkrar båda parter om att köpet ska genomföras.

Om jag har betalningsanmärkningar?

Du kan få bolån även om du har betalningsanmärkningar. De större bankerna är restriktiva med att ge ut bolån till någon med anmärkningar, men de mindre bankerna har ett annat svängrum. De brukar göra en mer övergripande bedömning där de avgör från fall till fall om du verkar vara en person som kan betala av dina skulder. En betalningsanmärkning kan man ju faktiskt ha fått av slarv eller något annat misstag – kanske en stor negativ händelse i livet fick en tillfälligt på fall och så vidare.

Däremot kan det vara så att du väl får ett nej när du ska genomföra köpet. Nejet kommer då inte från banken, utan från bostadsrättsföreningen i den aktuella bostaden. En del föreningar är nämligen negativt inställda till betalningsanmärkningar, men långt ifrån alla. Det kan vara en idé att kolla med mäklaren som har koll på den biten åt dig.

Scroll to top