Från golv till tak

Mögel på vinden och åtgärder

Mögel är tyvärr en av baksidorna med våra älskade vindar och tyvärr är det nästan mer regel än undantag att det samlas fukt, mögel och svamp där. 2018 har varit ett rekordvarmt år som dessutom har varit mycket fuktigt på sina håll. Det är som gjort för att det ska samlas mögel och fukt på vinden och det börjar lukta unket i hela huset.  Det du kan göra är att köra en omgång med en ozongenerator och kontrollera att ventilationen ser bra ut.

Rötmånaden kom extra tidigt i år och många förknippar den förstås med att mat blir dålig snabbt. Tyvärr far även våra vindar och källare illa av de extrema väderomslagen, och den höga luftfuktigheten kombinerat med värmen är en drömtillvaro för mögel. Har du själv problem kan du läsa om ozongeneratorer på ozongeneratorer.se, där står allt du behöver veta om hur man tar bort den unkna mögellukten och om hur det funkar.

Därför trivs mögel bra i fukt och värme

Mögel är en mikroskopisk svamp vilket gör att den trivs bra i fuktiga och varma miljöer, precis som andra svampar. Mögel i byggnader är hälsofarligt och sprider även dålig lukt. Har du fått problem med mögel är det därför mycket viktigt att du sanerar det med en ozongenerator så att du inte riskerar att få problem med astma eller får andra bestående problem med andningsvägarna. Du måste också utreda varför det bildas mögel i din vind. Ett bra bygge ska klara av att det är varmt och fuktigt under längre perioder, men en bra ventilerad vind minskar risken för att fukt stannar kvar och bildar mögel.

Rötmånaden skapar problem

Nästan samtliga medier rapporterar om rötmånaden och att den kommer vara extra lång i år. Vasabladet, SR och SVT skriver alla om hur maten blir sämre på grund av att bakterierna frodas i det varma vädret. Varm mat ska hållas varm och kall mat ska hållas kall, heter det. Men hur är det egentligen med vinden? Som husägare är det nog många som ställer sig frågan om hur vi ska klara av rötmånaden utan att få skador där. Tyvärr finns det inget enkelt svar på frågan eftersom alla vindar ser olika ut, men som regel kan man säga att ett varningstecken är att det börjar lukta ner i ditt hus. Ett bra sätt att hålla undan mögel är att använda en ozongenerator som kommer åt i alla skrymslen och tar även bort den dåliga lukten. Du bör också se till att ventileringen på din vind och i hela ditt hus ser bra ut, att det inte läcker in från regn och så vidare.

Ett bra tak kan skydda vinden mot mögel

Självklart ska man inte underskatta ett bra tak. Ett tak som är renoverat, fixat och inte läcker in fukt eller regn kommer göra vinden fri från mögel. Tyvärr är det många som underskattar sitt tak och inte sköter om det på rätt sätt. Du kan läsa mer om hur man sköter sitt tak på bästa sätt här på vår sajt.

Scroll to top