Från golv till tak

Takreparation – hur vet jag när det är dags?

Taket är en mycket utsatt del av ditt hus. Inte nog med alla de väder- och vindomslag som svenska hustak utstår så finns det alltid risk för att fåglar och getingar bygger sina bon där. Bor man i ett hus bör man också se till att det finns installerad taksäkerhet på taket. Snöröjare och sotare måste kunna utföra sitt jobb utan att riskera livet.

När det är dags att reparera taket är individuellt och beror på en rad olika faktorer. Har man svart plåttak kan det efter några år blekna och se mycket trist ut – men det kanske räcker med att måla om det. En ordentlig reparation krävs om du har upptäckt mögel- eller fuktskador – eller om taket läcker. Du bör också se till att ditt tak har de säkerhetsanordningar som krävs för att sotare och snöröjare ska komma upp på ditt tak. På Hantverkare Stockholm kan du jämföra priser och få kostnadsfria offerter!

Byta tak eller bara ”lappa”?

Förr eller senare måste ett hus få ett nytt tak, men ofta räcker det också med en ytligare reparation eller ”lappning” av taket. Det kan vara att taket behövs måla om, att någon skena behövs byta ut eller att du vill installera klätterställningar för sotare. Brandskydsföreningen har sina krav på hur ett tak ska se ut och även Taksäkerhetskommittén skriver om sin branschstandard för att minska olyckorna vid takarbete.

Saker som bör vara installerade på ditt tak är: stege, glidskydd och gångbryggor. Det bör också finnas snörasskydd för ens egen säkerhet och gärna ett tillträde på taket via lucka från vinden. Observera att om du inte har en säkerhetsanordning på ditt tak så får sotaren tacka nej till uppdraget.

Estetiska ingrepp på taket

Har du ett plåttak som behöver målas om kan du enkelt göra det själv eller be en hantverkare göra det åt dig. Passa då på att se över ifall det har fastnat mossa eller annat på ditt tak. Getingbon är egentligen en smakfråga: de gör ingen större skada på din tomt, tvärtom håller de borta olika skadeinsekter. Har du ett getingbo kan du be experter ta bort det, inte försöka göra det själv om du inte vet hur man ska göra. Du kan också välja att ha kvar det. Stör de dig vid lunch eller fika kan du fylla ett glas med saft (en halv centimeter räcker) och ställa det åt sidan. Då kommer getingarna dras dit istället för till er.

Det kan förstås vara så att du bor i ett hus där du inte är helt nöjd med takets utseende. Då kanske du vill lägga om ett nytt tak med en struktur som passar sin smak bättre. En del vill ha en torparkänsla på sitt hus och det finns hantverkare som är specialiserade på att lägga tak på gammaldags vis. Det är något speciellt med fina hantverkstak!

Scroll to top