Från golv till tak

Mingla med utsikt över staden

 

När inomhuslokalerna inte längre räcker till och uteserveringarna saknar plats finns det bara en lösning på problemet – takbarer!

I Håkan Hellströms klassiska melodi Nu kan du få mig så lätt inleder han med att iscensätta en kärlekshistoria uppe på taken, högt över staden. Där sommarnätterna flyger förbi med förälskelse i luften. Kanske är det den här romantiska sagan som inspirerat allt fler att börja omvandla städernas höghustak till både parker och barer? Vad det än var som blev startskottet för denna våg av takbebyggelse har det givit storstadsborna fantastiska ytor att röra sig på med en helt oslagbar utsikt.

I Stockholm finns det flera uteserveringar som börjat sälja dryck med tillhörande utsikt. En av dessa ligger belägen vid Brunkebergs torg och ägs av hotellmagnaten Petter Stordalen. Takparken öppnade tidigare i år och rymmer hela 650 gäster. Här minglar gästerna 14 våningar upp med 360 graders utsikt över Stockholms taknockar. Är du sugen på utsikten men helst avstår barstämningen finns det möjlighet att köra yoga och träning på morgonkvisten. En annan klassisk byggnad i Stockholm som valt att satsa på taktrenden är lyxvaruhuset NK. De har planer på att expandera varuhuset till det stora parkeringshuset Parkaden precis utanför för att både få plats med fler butiken, men även för att bygga ett utegym högst upp på taket. Utöver utegym ska där finnas löpbana, juicebar och padeltennisbanor. Perfekt för storstadsbon som vill ha omväxling i sitt tränande men ändå inte behöva lämna city för att kunna motionera i utomhusmiljö.

Tak är alltså inte enbart till för att avleda nederbörd, det finns stora möjligheter att bruka dem för nöje också. Har du inte besökt en av alla takparker runtom i landet är det verkligen något att rekommendera, detta gäller även för de som är höjdrädda. Vyerna är enastående och allt smakar bättre 14 våningar upp. Vem vet, kanske hittar du din framtida kärlek i minglet ovanför stadens gator?

Scroll to top