Från golv till tak

Så gräver du bäst upp trädgården

Om du ska genomföra ett omfattande projekt i trädgården kan det vara en bra idé att göra mycket av jobbet själv om du vill hålla nere kostnaderna. När du ska gräva i trädgården är det viktigt att du kollar vad som finns under. Du vill helst inte gräva av någon kabel eller liknande.

Det finns flera anledningar till varför trädgården kan behöva grävas upp. När du ska dränera huset behöver du exempelvis gräva mycket runt huset. För att dra ner på kostnaderna för ditt renoveringsprojekt kan det vara värt att göra stora delar av jobbet själv, hyr en grävmaskin och utför allt grävjobb på egen hand. Det kommer du spara mycket pengar på. När du hyr en grävmaskin vet du att den håller måttet och är utrustad med det du behöver. Att köra en mindre grävmaskin är relativt enkelt. Om du hyr en grävmaskin kan du fundera över om du kan utföra något annat arbete när du ändå har den hemma.

Håll koll på vad som finns under markytan

När du ska gräva i trädgården är det bra att kolla om du har några kablar som ligger under marken exempelvis fiberkabel till internet. Du vill helst undvika att gräva av någon viktig kabel. Det kan finnas mycket under markytan och därför är det bra att vara väl förberedd. Ta också reda på vilken typ av mark du ska gräva i. Matjorden som ligger närmast ytan är det bra om du sparar i en hög, det är något du aldrig kan få för mycket av när du ska gräva igen. Tänk på att det krävs bygglov om du ändrar tomten eller en del av tomtens höjdläge när du ska fylla igen det du har grävt upp. Om du behöver ansöka om bygglov är det bra att göra det i god tid innan du ska sätta igång med grävningen.

Scroll to top