Från golv till tak

Kontrollera takets vind för mögel

Har du köpt ditt drömhus och nu ska dra igång med en renovering? Ett tips är att kontrollera så att du inte har mögel på vinden, då måste du sanera bort det och säkerställa så det inte kommer tillbaka – och här är några bra tips att tänka på.

Innertaket i en villa kan lätt drabbas av mögel, och framförallt innertaket uppe på vinden. Och just mögel är en av de saker som ofta missats vi en besiktning, så är du ny ägare till hemmet kan det vara en bra idé att ta in en extern expert just på mögel. En sådan är företaget Waterproof Stockholm som arbetar med att ”besiktiga besiktningen” och specialiserar sig just på att hitta och åtgärda svart- och vitmögel både på vinden och i krypgrunden. Smart är att göra detta så snart som möjligt i samband med köpet för att klausulen om Dolda fel ska gälla, vilken finns med i köpe-kontraktet. Men det är dock inte alla gånger som försäkringen täcker de skador som uppkommit, och några som fått den bistra sanningen är Anna och Daniel som köpte ett hus de visste skulle kräva en hel del renovering – men att hela innertaket skulle vara täckt av mögel var man inte beredda på och nu vägrar försäkringsbolaget att betala. För Dagens Nyheter berättar paret om hur detta gjort att de behövt lägga ut långt mycket mer pengar än planerat på att rusta upp huset, och de är båda två väldigt besvikna på både sitt försäkringsbolag och på ARN:s beslut om att hålla med bolaget när de överklagade dit.

Så förebygger du uppkomsten av mögel

För att inte drabbas av mögel i hemmet finns en hel del förebyggande åtgärder att ta fasta på. Till exempel kan man byta ut virket som innertaket är byggt i mot ett som är mer mögelresistent såsom kärnved, tipsar forskning.se vars undersökning även visat att färgval på virke inomhus och utomhus kan vara avgörande. Vidare kan man vidta en hel del andra åtgärder. Här är några sammanställda tips att hålla i minnet:

  • Fukt i krypgrund och källare – beror ofta på dålig dränering och kyla, ett bra tips är därför att genomföra dränering på tomten för att säkerställa att vatten verkligen leds bort från krypgrunden, och inne i källarutrymmet ska man se till att ha det varmt och inte kallt och fuktigt då sådana miljöer skapar en trivsam miljö för mögel.
  • Ventilera vinden – för att fukt inte ska leta sig upp på vinden är det viktigt att hålla ventilerat eftersom att värme stiger, bra kan vara att även se över sina stuprör så att vattnet inte stoppas och rinner ut på taket, smart kan vara att blåsa igenom rören med en lövblås under höst och vår.
  • Sanera och åtgärda om du hittar mögel – att bara upptäcka mögel och sanera bort det räcker inte om du vill ha ett mögelfritt tak, du måste även hindra att problemet uppstår igen. Bra kan vara att besiktiga och sanera med hjälp av ett proffs och sedan måla, täta eller åtgärda det som experten uppger är anledning till mögelangreppet.
Scroll to top