Från golv till tak

Lägg om ditt tak säkert

Ibland är olyckan framme, det händer att tak blåser sönder under storm, eller så kanske du har köpt ett renoveringsobjekt som gör att du behöver klättra upp på taket och reparera eller lägga om. Oavsett vilket kan du hitta bra tips på hur du överlever och lyckas bäst med ditt arbete att lägga tak.

Det allra viktigaste att tänka på när du ska lägga ditt tak är din egen säkerhet. Därför är det att rekommendera att du tar hjälp av professionella och utbildade experter för att säkerställa att allt går rätt till.

Säkerheten är viktigast

Men, om du ändå måste eller vill lägga om ditt eget tak själv, behöver du tänka igenom och planera ditt arbete först, innan du befinner dig uppe på ett tak, för väl där finns det ingen återvändo. Det första som du behöver tänka igenom är att välja bra arbetskläder och skor så att du är så förberedd för utmaningen som möjligt. Värt att tänka på är att det kan vara ganska halt på vissa tak så skor med bra grepp är att föredra. Det andra du behöver tänka på är huruvida du bara behöver röra dig på en avgränsad del av taket eller om du måste kunna komma åt hela taket vid samma tillfälle. Om du enbart ska arbeta på en begränsad del av taket kan det vara värt att se över möjligheterna att använda dig av en säkerhetslina av något slag. Det gör att du kan se till att vara hopkopplad med taket för att inte trilla ner. Samtidigt kan en lina begränsa din rörelseförmåga lite.

Andra bra tips att komma ihåg är att välja en bra stege och att helst inte vara ensam. Antingen om du har folk runtomkring dig under och runtom huset som kan hjälpa till om det händer något. Eller att du har med dig någon på taket. Allt för att se till att allt går säkert till.

Scroll to top