Från golv till tak

Taket måste skötas om

En del skulle argumentera för att taket är den viktigaste delen på huset och vi på Shakatak håller definitivt med. Att ta hand om det och hålla det i ett bra skick är något som förlänger livslängden på både taket och huset överlag. Du gör både dig själv och bostaden en stor tjänst att hålla taket i toppskick.

Att vårda sitt tak

Det är främst husägare som behöver ha som rutin att sköta underhåll av taket på sin bostad. I lägenhetshus sköter som tur är fastighetsägaren sådana ärenden. Att däremot vara medveten om hur man vårdar ett hustak är en kunskap värd att förvalta. Att underhålla taket handlar inte enbart om att spola rent det med jämna mellanrum. I underhållet ingår snöröjning, årlig visuell kontroll av takplåten, beslagen, beläggningen, samt rengöring av takavvattningen. När taket är smutsigt finns det en risk att det sker korrosion i plåten, plus att huset inte ser lika välvårdat ut från gatan som med ett skinande rent tak.

Börjar du bli orolig över om det räcker med en ordentlig rengöring av taket eller om det faktiskt är dags att byta det helt? Det är en klok investering att måla och tvätta takpannorna eftersom det förlänger livstiden på taket. Börjar det däremot bli slitet kan det vara dags att lägga om.

När det inte längre går att underhålla

Den ungefärliga livslängden på ett tak är mellan 30 och 40 år. Det innebär att du någon gång under tiden du bor i huset kan bli tvungen att inse det faktum att det inte längre räcker med regelbundet underhåll. Taket behöver läggas om. Det är ett tidskrävande och tufft jobb som innebär mycket slit. Som tur är finns det firmor som specialiserat sig på just takläggning vilket underlättar det hela. Om du ska anlita en takläggningsfirma är det däremot viktigt att inte välja första bästa. Detta för att undvika dyra kostnader, dåligt bygge och för att säkerställa att de använder material av bra kvalitet. Fler tips att följa om du ska anlita en takläggare hittar du här.

Scroll to top