Från golv till tak

Så fixar du en hållbar renovering

Att renovera hemma kan vara ett sätt att ge ditt hem en välbehövd ansiktslyftning. Det kan också vara ett sätt att leva mer miljövänligt. I den här artikeln får du tips på några aspekter att titta på för att genomföra en hemrenovering i miljöns tecken.

Om ditt mål är att utföra en omfattande hemrenovering med miljömässig hållbarhet som mål kan det vara en god idé att se över uppvärmningen. Att byta sättet som du värmer upp huset på kan nämligen vara en bra affär inte bara för miljön utan också för plånboken. Framför allt om du just nu värmer upp huset med direktverkande el. En luftvärmepump från Mitsubishi, som du hittar på https://luftia.se/luft-luft/mitsubishi kan vara ett väldigt bra alternativ.

Minska din elkonsumtion med en luftvärmepump

Luftvärmepumpar består av två delar, en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen hämtar varm luft ur luften utomhus och pumpar in den i huset. Anledningen till att det är så pass bra för miljön är för att de har potentialen att sänka din elförbrukning ordentligt. De är dessutom enkla både att installera och att underhålla, det enda regelbundna underhållet som krävs är att du någon gång då och då dammsuger filtret i inomhusdelen.

Andra tips för hållbara renoveringar

renoveringDu bör förstås använda hållbara och miljömärkta material i så hög utsträckning som möjligt. Men i samma anda är det också bra att tänka på de rent estetiska konsekvenserna av renoveringen. ELLE tipsar om att ”tänka framåt” vid renoveringar. Med det menar de att det är bra att ha i åtanke vad som kan tänkas uppfattas som snyggt och trivsamt också om tjugo år. Det är förstås omöjligt att förutse med exakthet men en hållbar renovering har potential att spara in också på framtida renoveringar. Försök tänka tidlöst genom att kombinera material och färger så att de fungerar också i framtiden. Ett material som blivit mer populärt i renoveringssammanhang på senare år är lera. Lera fungerar bra för både väggar och golv och har väldigt fina effekter på inomhusklimatet, det kan nämligen lagra både fukt och värme. Av det skälet sänker lera temperaturen på sommaren och lagrar värme på vintern.

Scroll to top