Från golv till tak

Tips om takskötsel

Det är många som inte direkt tänker på att sköta om sitt tak. Det beräknas kunna klara ett visst antal år oavsett väder. Men hur tar du egentligen bäst hand om ditt tak?

Om du vill eliminera uppkomst av mögel på yttertaket eller i innertaket är det viktigt att du underhåller taket på ett bra sätt. Om du trots allt ska upp på vinden kan du passa på att titta efter hur det ser ut. Mörka fläckar kan vara fukt och då kan taket läcka. Du kan då behöva kontakta någon som ser över ditt tak. Men vad mer kan du göra?

Håll taket rent

För att du lättare ska kunna hålla koll på hur ditt tak mår är det viktigt att du ser till att hålla det rent. Taket behöver vara rent både utvändigt och invändigt. På utsidan kan taket sprutas med mossmedel, och spolas med högtryckstvätt. Det finns också speciella taktvättar som kan användas och dessa kan du hyra hos olika företag. För att rengöra taket invändigt används lämpligen en mopp och bra rengöringsmedel. Det är dock viktigt att testa vätskan så att den inte skapar fläckar. När smutsen försvinner kan du lätt se sprickor, misstänkt fukt med mera.

Taket gör huset

Om ditt hus inte har ett tak, är det inget hus. Det går inte att bortse från. Om ditt tak läcker in kommer snart hela huset att vara skadat, tillsammans med alla inventarier och därför är det viktigt att du tar till nödvändiga åtgärder för att hålla taket i bra skick. Det är bara genom att hålla koll på taket som du kan motverka problem med fukt och mögel i taket och på vinden. Lämna det alltså inte vind för våg. Trots att taket är tillverkat av hårt material kan det lätt gå sönder.

 

Scroll to top