Från golv till tak

Om trappor och arbetsplattformar

Vi som är i hantverksbranschen känner till vikten av säkra arbetsplattformar och trappor. Idag är det många som lever med uppfattningen att ståltrappor är den bästa lösningen, men aluminiumtrappor är betydligt bättre. Vi går igenom några olyckor som förekommer om plattformarna inte går att forma och göra mobila. För dig som tänker beställa trappa eller arbetsplattform rekommenderar vi att beställa i aluminium. De har alla fördelar som stål har, men är desto bättre. 

Vikten av bra trappor och arbetsplattformar går inte att betona tillräckligt många gånger. På Trappverket erbjuder man arbetsplattformar och trappor i aluminium, helt skräddarsydda efter ens eget behov. De har förstått vikten av stegar och material som inte väger för mycket, och som är enkla att strukturera om. Med en mobil arbetsplattform blir arbetet kring fasader och annat betydligt säkrare och här går vi igenom några exempel på olyckor som kan inträffa utan rätt redskap. Lägg alltså undan tanken på ståltrappor, aluminium är desto bättre.

Säkra trappor till bygg och industri

Det finns förstås flera exempel på miljardprojekt där ingen arbetare har fått sätta livet till. Men vid byggandet av Citybanan stod det annat till. Det var nämligen ett miljardprojekt som kostade 6 personer livet, och många menar att orsaken är dåliga arbetsmiljöförhållanden. Till exempel arbetade många på svaga stegar på hög höjd. Många byggen använder fortfarande traditionella ståltrappor och plattformar. Det har dock visat sig att sådana är betydligt tyngre, och därmed inte lika mobila. För en god och säker arbetsmiljö bör man kunna anpassa trappor och liknande på ett sätt som gör det möjligt att utföra arbetet utan några störningsmoment som har med plattformarna att göra.

Säkert har du också läst om olyckan som drabbade en man som föll från en mast nyligen. Klämskador och annat är inte heller ovanliga. Vikten av säkerheten är mycket hög vid bygg och industri, och fortfarande är det svårt att ställa någon till svars. Ändå är det en tragedi varje gång det händer, och inget annat än nolltolerans borde vara att sträva efter. 

Offentliga trappor och omgivning

Går vi förbi Slussen i Stockholm kan vi se hur bygget artar sig. Vi tittar ut genom de små kikhålen som finns utplacerade och överallt ser vi byggställningar och plattformar för att underlätta arbetarna att komma åt i mycket svåra utrymmen. Det kan både röra sig om utrymmen som är nära vatten, utrymmen nära hala bergsväggar och utrymmen som skakar på grund av omgivande trafik. Omgivningen är nämligen en mycket central del när man planerar för att sätta upp trappor och liknande. Hur mycket påverkar korrosion, väder och annat? Ofta mer än vad man tror.

Vid sprängning och annat är det också viktigt att ställningarna finns monterade på ett sätt där de inte störs av vibrationerna som uppstår av knallen. Det bästa man kan göra är att höra av sig till en professionell återförsäljare, och komma ihåg att aldrig göra avkall på kvalitet och säkerhet. För ingen vill att någon ska behöva betala med sitt liv, och att det ska hamna på ens eget samvete.

Scroll to top