Från golv till tak

Natursten fortsatt trendigt

Det går enkelt att konstatera att natursten är mycket trendigt, både som fasadmaterial och marksten. Varför vi vurmar så starkt för detta material kan bero på vår längtan till det äkta. 80- och 90-talets plastmani har fått oss att bryta av slit- och slängvarorna, idag köper vi hellre långsiktig kvalitet än sådant som går sönder på en gång.

Många hör av sig med frågor om var man kan köpa marksten i natursten, och då är svaret alltid att det kan man göra genom att klicka här. Flisby AB har ett brett sortiment av marksten i mycket fin kvalitet, och de kan även hjälpa dig i frågor om planläggning, vad man bör tänka på när man ska lägga marksten och vilket material som passar bäst till vilket ändamål.

Fasader och plattor i natursten

Vi ser många exempel på när natursten används på våra fasader, både utom- och inåtvändigt. Tar man en titt på den omfattande renoveringen av Nationalmuseum i Stockholm kan man enkelt konstatera att de följer trenden in i minsta detalj. Studera deras vackra golvplattor och fasader i det här specialreportaget i DN. Även Tegnérs torn och Lidingös Fyrtornet har man använt mycket vackra material i natursten.

Vad är det då som gör att vi dras så starkt till natursten? Förmodligen är det en blandning av en längtan till äkthet och kvalitet. Vi är inte längre intresserade av kortvariga lösningar som byts ut på ett par år av slitage. Istället söker vi beständighet, och många av oss är nog beredda på att lägga några extra kronor för att säkerställa kvaliteten. Ett exempel på en bristande kvalitet kan vara från fasadrenoveringen i Midsommarkransen som resulterade i att kakelplattor föll ner från fasaden. Intressant i sammanhanget är att kvalitetsprodukter oftast har större affektionsvärde, och att det håller för spontana trendnycker.

Exempel på natursten kan vara:

  • Granit
  • Kalksten
  • Marktegel
  • Sandsten
  • Skiffer

Det är endast fantasin som kan sätta gränser för vad man kan åstadkomma med dessa!

Scroll to top