Från golv till tak

Bygg tak över altanen

Nu när vintern är över och sommaren är nära kan det vara roligt med nya projekt. Kanske har du en altan som du vill lägga tak över, för att kunna sitta ute även om det regnar. Hur ska du då gå till väga med detta?

”Ett takbygge behöver inte vara komplicerat.”

Att bygga något över huvud taget kan vara något som kan kännas svårt, men det behöver det inte vara. Idag är det vanligt att människor har gör det själv projekt och byggvaruhusen runt om i landet finns till för att hjälpa dig. Om du redan har en altan med räcke så kan du bygga ett tak över det. Du behöver däremot inte göra det om du inte vill ha ett. Det kan räcka med en markis i stället. Ett takbygge behöver inte vara komplicerat. Det första du kan göra är att mäta hur stor altanen är. Du behöver också bestämma om du vill ha tak över hela altanen eller bara en del. När allt är bestämt bör du bestämma hur det ska se ut, ska det vara platt eller snedtak. När du har planerat allt bör du åka och köpa material för att börja bygga. Det är inte fel att ta in en vän som hjälper dig, att ta hjälp av någon som vet är det bästa om du själv inte har en aning.

Trätak eller takplattor

Vilket tak du ska ha beror på hur du vill att taket ska se ut. Både trätak och takplattor kan vara fint vilket gör att du kan välja det som passar dig bäst. För att du ska kunna sitta under taket vid dåligt väder, bör du lägga täckande papp emellan för att inte träet ska bli vått och ruttna fort. Kanske har du en bubbelpool som ska stå under detta tak senare. Taken ska vara både fint och funktionellt och helst ska det inte regna in på altanen.

Scroll to top