Från golv till tak

Skaffa ett växthus för odling – eller umgänge

Är du växt- eller odlingsintresserad? Har du fram tills nu endast odlat på friland eller ägnat dig åt rabattodling? Då kanske det är dags att ta odlingsintresset vidare och införskaffa ett växthus. Ett växthus kan vara till glädje inte bara för dig som är odlingsintresserad, utan för hela familjen.

Att odla i växthus förenar nytta och nöje. Det är inte bara det att du kan odla under längre tid av året. Det varma klimatet i växthuset gör att du får möjligheter att odla fler typer av plantor än vad du kan utomhus under en svensk sommarsäsong. Om du införskaffar ett stort växthus kan det också vara en fin plats att bara sitta och vara på, eller ha fester i.

Ett växthus kan fylla många olika syften

För dig som är trädgårdsintresserad i allmänhet och intresserad av att odla ätliga växter i synnerhet är ett växthus närmast ett måste. Ett växthus behöver dock inte bara användas för odling. Med ett större växthus får du ett extra uterum som förlänger sommarsäsongen, en plats för festen när vädret är dåligt, eller eftermiddagsfikat en ljummen vårdag. Det finns till och med de som bor i växthus.

Fast mest handlar växthus förstås om odling och att kunna odla under än längre period än vad som går utan växthus. Inger Palmstierna som är trädgårdsmästare berättar för Aftonbladet att hon sätter igång med första tomatsådden redan i februari.

Tips för växthuset

Vart i trädgården ska du placera ett växthus? Enligt Expressen är rekommendationen att du placerar växthuset på en plats i trädgården som har sol under större delen av dagen, men inte hela. Bäst är det om de flesta soltimmarna är på förmiddagen.

Scroll to top